Sukade blijkt malse biefstuk bij Plein 7

DE GOUDEN POLLEPEL

‘Tonijn en appeljus gaan aan onze neus voorbij. De eendenbout en de ‘rokerige’ saus niet. De bloemkoolcrème smaakt naar meer. Grootste verrassing bij Grand Café Plein 7 in Woerden is het sudderlapje dat zich ontpopt als een lekkere biefstuk.’

Plein 7 heeft een kortere geschiedenis dan de twee monumenten ertegenover. Dit was decennialang Zalencentrum Concordia, het thuis van vele verenigingen. Nog steeds kun je er zalen huren van verschillende omvang. De eetzaal heeft een fraai interieur met een lange bruine Chesterfieldbank, Thonet-stoelen, lichtgroene lambrisering, een betegelde bar, een muurschildering van een reuzekip en een schouw met tegeltableau.

De kaart telt zes voorgerechten, drie salades in twee formaten, zeven hoofdgerechten en vijf desserts. Hoewel carpaccio en kipsaté niet ontbreken, ligt het originaliteitsgehalte wat hoger dan gemiddeld in het Groene Hart, althans in het middensegment van het restaurantwezen.

En dan is er nog het chefsmenu: drie gangen voor €26,50. Het voorgerecht bestaat uit krokante mosselen, mayonaise van zongedroogde tomaat, knoflook feta, olijf en veldsla. De zeevruchten zijn knapperig dankzij een gefrituurd deegkorstje. Toch zijn de mosselen niet te gaar geworden. A la carte zijn we van plan te kiezen voor de tonijntartaar met cheddar, crispy wonton, radijs, kerriemayonaise, raapstelen en sojaparels. Maar nog voor de bestelling komt de bediening melden dat de tonijn niet is geleverd. Dan worden het de loempiaatjes van gekonfijte eendenbout (€9,50) met koolrabi, zoete soja-uitjes en yoghurt-peperdressing. De twee krokante loempia’s zijn doormidden gesneden en vormen een prima smaakcombinatie met de frisse koolrabi, de zoetpittige ui en de milde dressing.

Het hoofdgerecht van het chefsmenu omvat gesmoorde kippenboutjes in ‘smokey’ saus, bloemkoolcrème en roseval aardappelen. Als de serveerster het opdient, maakt ze in plaats van de rokerige saus melding van appeljus. De smaak van die vrucht kunnen we echter niet ontdekken en we vragen om opheldering. Een overigens vriendelijke collega bestempelt de aankondiging van de appeljus als ‘onzin’. Naar eigen zeggen heeft de kok de saus een rokerige smaak gegeven met behulp van paprikapoeder. Dit smaakaccent bespeuren we niet. De bloemkoolcrème is heerlijk maar de hoeveelheid is miniem. De boutjes zijn top.

Steak van de dag (€18,50) is een rundersukade die verrassend genoeg nu eens niet langdurig heeft gesudderd, maar is gebakken als ware het een biefstuk. Het lichtdooraderde vlees blijkt smakelijk en mals. Erbij stamppot met rapenstelen, gebakken champignons, rode bietencrème en zwarte pepersaus. De bijgerechten bestaan uit een mini-frituurmand gevuld met goede dikke patat en sla met grote broodcroutons.

Het dessert brengt smaakrijke toffee bananentaart, dito crème van pure chocolade en roomijs van Oreo, een Amerikaanse fabriekskoekje van twee krokante chocoladewafeltjes met daartussen een zoete vulling van vanillecrème. De witte chocolademousse (€7,50) komt met langzaam gegaarde rabarber, heerlijk ijs van basilicum en strooisel van zuurtjes. De chocomousse is in een ruime portie present. De rabarber is nogal draderig en daardoor een beetje lastig te eten. De gestampte zuurtjes vormen een originele en geslaagde toevoeging.

https://www.ad.nl/woerden/sukade-blijkt-malse-biefstuk-bij-plein-7~a7ab3a62/